Wat te doen bij slaapverlamming?

Word je wel eens wakker, maar kan je niet bewegen? Dan heb je last van slaapverlamming. Kom te weten wat het is en wat je er aan kan doen.

Je kent het wel. Dat gevoel van wakker worden met een zeurende rug of stijve nek. Dit is niet bepaald de beste manier om je dag te beginnen. Gelukkig ligt de oplossing voor het grijpen. Investeer in een goed bed en sta elke ochtend frisser op dan ooit.

Slaapverlamming is een vreemde ervaring waarbij je wakker wordt, maar je lichaam volledig verlamd is. Je kan je ogen niet openen en je kan niet spreken. Dit duurt enkele seconden tot minuten. Een beangstigende ervaring die je liever niet te vaak meemaakt.

Lees hier hoe je dit krijgt en wat je er aan kan doen.

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming is net zo bizar als het klinkt. Je wordt wakker, maar je lichaam weigert dienst. Je kan je ogen niet openen. Je kan niet bewegen. En zelfs je stem laat je in de steek. Alsof dat nog niet erg genoeg is, gaat dit vaak samen met nachtmerries en hallucinaties.

Wat veroorzaakt slaapverlamming?

Tijdens de REM-slaap zijn je spieren volledig verlamd. Dit is een slimme truc van je lichaam om te voorkomen dat je de bewegingen uit je dromen echt gaat uitvoeren. Bij slaapverlamming blijft die verlamming iets te lang hangen terwijl je al wakker bent. Resultaat? Je geest is wakker, maar je lichaam lijkt nog op de snooze-knop te staan.

Hoe vaak komt slaapverlamming voor?

Zo’n 8 tot 10% van de mensen heeft er ooit last van gehad. Je bent dus niet alleen in je strijd tegen dit vervelende fenomeen.

Wat zijn de symptomen?

We sommen de drie meest voorkomende symptomen even voor je op.

  • Verlamming
    Je lichaam voelt aan alsof het van lood is. Zelfs je pink optillen lukt nauwelijks. Jouw geest is wel volledig wakker en alert.

  • Hallucinaties
    Je zintuigen brengen je in de war. Vaak zo levendig, dat het lijkt alsof je echt in een droom beland bent.
  • Angst en paniek
    Je voelt je angstig en ervaart een grote onrust.

 

Wat doe je tegen slaapverlamming?

Gelukkig zijn er manieren om slaapverlamming een halt toe te roepen en je nachtrust terug te winnen. We geven je alvast deze tips mee.

  • Hou een vast slaapschema aan
    Naar bed gaan op een vast tijdstip klinkt misschien saai, maar het is dé sleutel tot een gezonde slaaproutine.
  • Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan
    Die late avondkoffie of dat glaasje wijn lijken onschuldig, maar je hersenen denken hier anders over. Jouw REM-slaap raakt verstoord.
  • Ontspan voor je gaat slapen
    Gun jezelf wat tijd om te ontspannen met een goed boek of meditatie. Stressvolle series bingewatchen? Beter niet.
  • Creëer een rustige slaapomgeving
    Investeer in een bed dat goed bij je lichaam past. Een matras die je perfect ondersteunt en een kussen dat aanvoelt als een wolk doen wonderen. Voeg wat duisternis, koelte en stilte toe en je hebt de ideale situatie om slaapverlamming tegen te gaan.

 

Een goede nachtrust begint met het juiste bed

Als je beter slaapt, voelt je lichaam zich een stuk relaxter en loop je minder risico op slaapverlamming. Bij Comfort Company hebben we precies de juiste matrassen en bedden om jouw slaapomgeving te optimaliseren.

Kom zeker langs of neem contact op voor persoonlijk advies. Want een goede nachtrust begint met het juiste bed.

Worstel je met slapeloze nachten?

Ontvang GRATIS slaapadvies van
Slaap Grootmeester Luc