Waarom is dromen belangrijk voor je gezondheid?

Waarom is dromen belangrijk voor je gezondheid?

Waarom dromen we? Iedereen kent het. Iedereen doet het. Net daarom zal het wel een belangrijke functie voor je welbevinden hebben. Maar welke? Waarom is dromen belangrijk voor je gezondheid? Er bestaan hier heel wat interessante theorieën over. We vatten ze even samen voor jou.

Tijdens je dromen verwerk je jouw dag

De hele dag door krijg je prikkels en indrukken binnen. Je zintuigen pikken van alles op. Je ervaart bepaalde emoties. Je hersenen worden doorlopend gevuld met sterk uiteenlopende dingen. Je kent wel zegswijzen als de emmer die vol zit, het vat dat overloopt of het niet meer helder kunnen nadenken. Soms gaat het zover dat je zelfs voor een eenvoudig probleem niet meer tot een oplossing komt. Dan zeg je dat je er eens een nachtje over zal slapen. Dat doe je niet zomaar. Want het werkt echt. De dag nadien springt de oplossing zo in je hoofd en vraag je je af waar je jou eigenlijk druk over maakte.

Tijdens het slapen doorloop je ongeveer 5 keer de REM-slaap. Dit is de fase waarin je droomt. Dankzij die dromen ga je alle indrukken van overdag een plaats geven. Je verwerkt de prikkels. Hierdoor is je hoofd terug netjes op orde als je opstaat. Je recupereert met andere woorden mentaal van je dag. Heb je niet genoeg REM-slaap? Dan raak je volledig uitgeput. Je wordt onrustig en prikkelbaar. Je kan je nauwelijks concentreren en bent vergeetachtig.

Dromen bereiden je voor op levensbedreigende situaties

Dromen wakkeren jouw vecht- of vluchtreactie aan. Gelukkig in de meeste gevallen niet echt, aangezien je spieren het signaal krijgen om in rust te blijven. Zeker bij nachtmerries reageer je wel eens heftig of schiet je vol emoties wakker schieten. Tijdens de droom train je onbewust jouw hersenen om vlotter met bedreigingen om te gaan in het echte leven.

Je dromen helpen je verbanden te leggen

Word je wel eens wakker tijdens je REM-slaap? Dan is de kans groot dat je nog weet waarover je op dat moment droomde. Soms tot je grote verbazing. Je hebt geen idee waar het verhaal van je dromen vandaan komt. Bovendien is het helemaal niet logisch en zelfs ronduit absurd. Toch is de kans groot dat er wel een samenhang is. En dat je dromen jou onbewust verbanden laat leggen waar je in wakkere toestand nooit zou aan denken. Is dit 100% bewezen? Neen. Maar we weten wel wat de gevolgen zijn als je slaap tekortkomt. Of als je te veel uren na elkaar wakker blijft. Dan zakt je mentale toestand naar een onhoudbaar dieptepunt en heb je zo snel mogelijk slaap nodig om terug goed te functioneren. Dat bewijst de theorie dat dromen wel degelijk belangrijk voor je gezondheid is.

Wat is de boodschap? Voldoende dromen is goed voor jouw mentale welzijn. Een goede nachtrust is cruciaal om voldoende te recupereren en om steeds in topvorm te zijn.

Vind het ideale bed voor de beste nachtrust bij Comfort Company.

DOWNLOAD het ultieme handboek om te slapen als een roosje en kom eindelijk te weten hoe je beter kan slapen