Soms gebeurt het plots, zonder enige waarschuwing. Elke kleine dagtaak die je anders zonder moeite zou uitvoeren lijkt nu haast ondenkbaar. Heb je verkeerd gelegen in je slaap? Gaat het hier om een momentopname en moet ik enkel wat rusten? Zelfs je hoofd draaien om iemand gedag te zeggen is een hele opgave!
Soms is het enorm lastig om de oorzaak van deze klachten te vinden. In onze toonzaal ontmoeten wij el vaker eens mensen die dit net zo ervaren. Hen het antwoord geven op die vraag kunnen wij spijtig genoeg niet. Wat wij wel kunnen is hen goed adviseren wat ze het best kunnen doen om deze klachten te verzachten en te ondersteunen wanneer ze slapen door hen te helpen bij het kiezen van een goed slaapsysteem, een goed hoofdkussen,….
Hoe ontstaan deze klachten?
Vaak is overbelasting de oorzaak van deze klachten. Het kan ook stress, een plotselinge foute beweging of een verkeerde houding zijn. Je hoeft bij nekpijn niet direct bang te zijn dat het iets ernstigs en blijvend is. Meestal is de pijn binnen een paar weken wel weg. Nog een bekende nekpijn is de Whiplash, dit ontstaat vaak bij een auto ongeluk. Als een auto je van achteren aanrijdt, slaat je hoofd met veel kracht naar achteren en dan naar voren. Je hebt niet alleen last van je nek, maar hebt onder andere ook last van duizeligheid en concentratieproblemen. Oudere mensen kunnen last hebben van artrose (graag uitleg over de helende werking van infrarood op artrose, klik hier.
In het vervolg van deze blog geef ik meer tips en informatie hoe je door verstandig te slapen nekklachten kan voorkomen en verminderen. Slecht slapen doet nek – en schouderpijn doorgaans niet goed.
Een hoofdkussen moet ondersteuning bieden
Enige tijd terug kwam er een koppeltje naar onze toonzaal. Beide sliepen ze niet zo goed meer en kwamen informatie vragen voor de aankoop van een nieuw bed. Wanneer ik voeg naar wat uitleg over hun huidig hoofdkussen kreeg ik te horen dat dit hun kussen nog was van n hun tienerjaren en dit nog heel goed lag. Heel regelmatig staan zij in de ochtend op met nekpijn. Veel mensen staan er niet bij stil dat dit niet enkel te wijten is aan hun versleten matras, maar dat ook een hoofdkussen minstens even belangrijk is. Vaak slapen mensen wel meer dan 10 jaar op een hoofdkussen. Bedenk echter dat kussens na drie à vier jaar op het eind van hun latijn zijn en vervangen moeten worden. Het is niet alleen hygiënisch om hem te vervangen – een mens verliest per nacht ongeveer een halve liter vocht via transpiratie, adem en speeksel en is een vrijplaats voor huisstofmijt, schimmels en dode huidcellen – na jaren trouwe dienst is de rek uit het kussen en geeft hij minder steun. Een ondersteunend kussen is het kussen die ervoor zorgt dat je wervelkolom recht en in een natuurlijke houding ligt. Slaagt jouw kussen hier niet of onvoldoende in, dan maken je spieren tijdens je slaap overuren om de incorrecte slaaphouding aan te passen. Een mogelijk gevolg is een onrustige nacht dat je uit je slaap houdt en bij het opstaan last van je rug, schouders of nek. Gebeurt dit meer dan één nacht, dan kunnen de klachten verergeren.
Welk kussen nou net goed is voor jou hangt ook af van jouw slaaphouding en matras. Slaap je op je zij dan moet het kussen de afstand tussen de schouder en hals opvullen, slaap je op de rug dan moet het kussen je nekwervels ondersteunen. Buikslapers hoeven niet eens per se een kussen te hebben. Hoe harder het matras is hoe dikker je kussen moet zijn. Anders lig je te hoog of net te laag. Dit is dan ook de reden waarom waterbedslapers vaak een heel dun kussen hebben. Zij liggen als het ware “dieper” in hun matras waardoor er minder schouder moet worden ondersteund.
Er zijn heel veel soorten kussens in verschillende maten, materiaal en hardheid. Wat nu de perfecte kussen voor jou is, is puur persoonlijk. Wij bij Comfort Company maken een uitgebreide analyse met de klant om samen tot de juiste keuze te komen. Je kunt een kussen uitproberen in de winkel, maar ook thuis met onze testpakketten die je gedurende 1 week thuis kan uittesten.
De meeste mensen slapen op hun zij
Ongeveer 75% van de Belgen slapen op hun zij. Ook veel rugslapers zullen zonder het te weten automatisch op hun zij gaan liggen als ze in diepe slaap komen. De zijligging is zoals gezegd de beste houding om pijn aan nek en schouders te voorkomen omdat ook hier de ruggengraat recht ligt tijdens je slaap.
Wat nog beter is, is met de knieën een beetje gebogen en de onderste arm gelegen voor de borst. Op sommige plekken in het lichaam neemt de druk wel toe bij een zijligging. Daar is dan meer ondersteuning nodig. Voor de waterbed slapers onder ons is dit zeker wel gekend. Het water gaat je namelijk “dragen” waardoor je automatisch overal een goede ondersteuning ervaart.