Laat vakantiestress je nachtrust niet verstoren

Slecht slapen door stress is slopend. Zeker als het lange tijd duurt. Lees hier tips om jouw nachtrust terug rustig te laten verlopen.

De zomer is hier. En dat betekent dat de vakantie voor de deur staat. Alleen veranderen jouw dromen naar zonovergoten stranden en exotische cocktails al snel in nachtmerries over alles wat nog te regelen valt. Met heel wat slapeloze nachten tot gevolg. Dat kan niet de bedoeling zijn. Laat vakantiestress je nachtrust niet verstoren. Lees hier onze tips om terug heerlijk te slapen.


Waarom slaap je slecht als je stress hebt?

Soms is het onbegrijpelijk. Je hebt stress en voelt je de hele dag doodop. Maar als dan eindelijk het moment komt om te rusten, kan je de slaap niet vatten of word je constant wakker. Met als gevolg dat je de volgende dag nóg vermoeider bent. De oorzaak van deze vicieuze cirkel zit bij het stresshormoon cortisol.

Wanneer je gestresseerd bent, produceert je lichaam hier meer van. Dit hormoon is nuttig in kleine hoeveelheden, maar te veel cortisol verstoort je lichaam. Het verhoogt je hartslag en bloeddruk. Hierdoor val je moeilijker in slaap en word je regelmatig wakker. Bovendien houdt een hoge cortisolspiegel je lichaam in een constante staat van paraatheid. Iets wat we kennen als de overlevingsmodus. Hierdoor bereik je niet de diepe, herstellende slaap die je nodig hebt.

Kortom, neemt je stress af en blijven je cortisolniveaus onder controle, dan zal je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. De basis om dit aan te pakken ligt bij een goed bed en een rustgevende slaapomgeving.


7 tips om goed te slapen bij vakantiestress


1. Plannen en lijstjes maken

Het plannen van je vakantie kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maak een checklist en werk deze rustig af. Zo houd je overzicht en voorkom je last-minute stress. En als je dan toch aan het plannen bent, denk dan zeker eens aan een upgrade voor je matras. Geen betere plek om je vakantieplannen te overdenken dan in een heerlijk comfortabel bed.


2. Pak slim in

Inpakken brengt stress met zich mee. Maak een lijst van alles wat je nodig hebt en begin een paar dagen voor vertrek met inpakken. Vergeet niet dat je op de meeste bestemmingen ook dingen kunt kopen die je misschien vergeet. Geen paniek! We geven je alvast één item voor je lijstje mee: je eigen comfortabele hoofdkussen. Je bed is tenslotte je happy place, zelfs op vakantie.


3. Blijf realistisch

Dromen van de perfecte vakantie is heerlijk, maar wees realistisch. Vaak verloopt iets niet volgens plan. En dat is oké. Flexibiliteit is de sleutel. Raken de reisplannen om een of andere reden uitgesteld. Of gooit iets roet in je vakantieplannen. Met een comfortabel bed en een goed boek thuis kan je al uitkijken naar de dag waarop je reisplannen effectief doorgaan.


4. Oefen ontspanningstechnieken 

Meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen zijn perfecte manieren om stress te verminderen. Neem elke dag een paar minuten de tijd om je geest tot rust te brengen. En als je daarbij in je supercomfortabele bed ligt, dan gaat het nog veel beter.


5. Vermijd cafeïne en alcohol

Hoewel het verleidelijk is om je stress weg te spoelen met een kop koffie of een glas wijn, hebben cafeïne en alcohol een negatieve invloed op je slaap. Probeer deze stoffen te vermijden, vooral in de avond. Kies in plaats daarvan voor een kalmerende kruidenthee. En kruip daarna gezellig in je comfortabele bed, met je favoriete pyjama aan.


6. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende manier om stress te verminderen en je slaapkwaliteit te verbeteren. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te bewegen. Liefst rustige beweging, zoals wandelen of fietsen. Dit helpt je lichaam om zich voor te bereiden op een goede nachtrust. En in een bed dat aanvoelt als een wolk gaat dit vanzelf.


7. Zorg voor voldoende slaap

Vooral in de dagen voor je vertrek is een goede nachtrust essentieel. Een uitgerust brein kan stress veel beter aan. Zorg voor een rustgevende slaapomgeving: een goede matras, een fijn kussen, comfortabel beddengoed. Laat schermen voor het slapengaan aan de kant liggen.

 

We wensen je niet alleen een fantastische vakantie toe, maar ook een goede nachtrust. Elke nacht. Onthoud goed: een uitgerust mens is een gelukkig mens. Laat vakantiestress je nachtrust niet verstoren en maak van je vakantie een onvergetelijke ervaring.

Zorg dat er bij thuiskomst een comfortabel bed op je wacht en blijf dat ontspannen vakantiegevoel aanhouden. Kom ons assortiment bekijken in de winkel en krijg onmiddellijk advies over het bed dat jou die verdiende nachtrust geeft.

DOWNLOAD het ultieme handboek om te slapen als een roosje en kom eindelijk te weten hoe je beter kan slapen