Kan je jouw bed ombouwen tot een waterbed?

Kan je jouw bed ombouwen tot een waterbed? Dit is een vraag die we regelmatig horen vallen. Terecht, want slapen op een watermatras biedt comfort en een unieke slaapervaring. Is jouw matras aan vervanging toe, dan is de watermatras een goede stap richting gezond slapen.

Toch is het antwoord op deze vraag niet zo eenzijdig. We starten met het goede nieuws. Zo goed als elk bedframe kan herbruikt worden bij de verandering naar een waterbed. De bodem is daarentegen een ander verhaal. We sommen de belangrijkste aandachtspunten voor je op.

Heeft jouw bed voldoende draagkracht voor een watermatras?

Een watermatras is een pak zwaarder dan een gewone matras. Je bestaande bed moet dus vooral voldoende draagkracht hebben om het gewicht van een watermatras te ondersteunen. Traditionele boxsprings zijn vaak niet geschikt vanwege de veren in hun structuur. Een lattenbodem is zeker niet sterk genoeg. Het is dus van belang dat je de latten en de middenbalk kunt verwijderen. Alleen het buitenframe en het hoofdbord mogen overblijven voor de beste pasvorm. Daarna begeleidt de expert jou in de juiste keuze voor de onderbouw van je waterbed, die netjes binnen je bedframe past.

Is jouw bedframe hoog genoeg om een watermatras in te plaatsen?

Een watermatras neemt samen met de onderbouw een bepaalde hoogte in. Standaard is dit 50 cm. Hoger kan ook, lager niet. Het is aangeraden om je bedframe niet lager dan 10 cm van de bovenrand van de watermatras te laten komen. En om minstens 2 cm van de watermatras te blijven. Anders is het niet comfortabel instappen. Is je bedframe dus tussen 40 en 48 cm hoog? Dan is dit ideaal. Hoger kan ook, mits een aangepaste onderbouw. Bespreek dit zeker met de expert in de winkel. Zo ben je direct zeker van de juiste afmetingen.

Kan je kiezen voor een combinatie van een gewone matras en een watermatras?

Bij een waterbed wordt vaak gekozen voor twee aparte matrassen. Zo heeft elk zijn perfecte ondersteuning tijdens het slapen. Kan je dan bij het aanpassen van je bed kiezen voor de mix van een gewone matras en een watermatras? Dat is een ander paar mouwen. Sowieso wordt de volledige bedbodem vervangen door een onderbouw voor een waterbed. Die is naar luchtcirculatie toe niet aangepast aan gewone matrassen. Dit maakt het slapen dus allesbehalve comfortabel. Zitten jullie in een tweestrijd tussen een watermatras en een gewone matras? Bespreek dit zeker als je langskomt. Want er zijn ook bedden die het beste van twee werelden combineren.

Toe aan een nieuwe matras? Kom langs bij Comfort Company.

DOWNLOAD het ultieme handboek om te slapen als een roosje en kom eindelijk te weten hoe je beter kan slapen