Hoe zit het met een waterbed en energieverbruik?

Hoe zit het met een waterbed en energieverbruik

Het is logisch dat je tegenwoordig bij een aankoop ook het energieverbruik bekijkt. Als je dat vroeger al niet deed. Je wil al langer een waterbed. Maar hoe zit het met een waterbed en energieverbruik? Een waterbed is zalig om in te slapen. De matras past zich aan jouw lichaam aan. En het is altijd aangenaam warm. Dit gebeurt uiteraard niet vanzelf. Jouw waterbed wordt verwarmd met elektriciteit. Maar weet dat dit niet per se een stevige energierekening inhoudt. Ontdek hier hoe dit in elkaar zit.

Hoe groter het waterbed, hoe meer water te verwarmen

Het is logisch dat een groter waterbed meer zal verbruiken. In een standaard waterbed van 180 cm op 210 cm zit net geen 500 liter water. Deze 500 liter opwarmen vraagt wel wat tijd. En energie. Maar eens opgewarmd zijn er heel wat tips om het verbruik te beperken.

Laat de kamer van je waterbed niet helemaal afkoelen

Het eerste wat je doet als je opstaat is het raam openzetten. Zomer of winter. Zon of regen. Het raam gaat open en de frisse lucht vult je woning. Verluchten is belangrijk voor je gezondheid. Wist je dat het volstaat om je ramen een kwartiertje open te laten? Doe ze daarna weer dicht. Want als je dit langer doet, koelt je volledige woning af. De binnenmuren, de meubels, je waterbed. ‘s Avonds vraagt het dan ook massa’s energie om alles terug op te warmen. En de dag erna begin je gewoon weer opnieuw. Dit is uiteraard energieslopend. Dus vanaf nu slechts 15 minuutjes per dag verluchten en alles blijft aangenaam van temperatuur.

Stel de temperatuur van je waterbed optimaal in

Jij hebt zelf de controle over de thermostaat van je waterbed. Zet je hem op 32 graden, dan weet je dat je verbruik hoog zal zijn. Weet dat dit ook niet goed is voor je lichaam. De beste temperatuur voor een watermatras is tussen de 26 en 28 graden. Hoger of lager is niet optimaal voor je gezondheid. Voelt dit voor jou te fris aan? Gebruik dan een dikker donsdeken. Dat volstaat voor een aangename nachtrust.

Dek je waterbed ook overdag toe

Tijdens het verluchten van je kamer leg je jouw beddengoed open. Zo verlucht jouw waterbed mooi mee. Zijn de 15 minuten verstreken, dek dan je bed weer toe. Zelfs een extra deken is welkom. Dit is een extra laag om je bed te isoleren en de warmte te behouden. Blijft het waterbed op temperatuur, dan zal de thermostaat ook niet aanslaan. Bij Comfort Company hebben we tien jaar geleden zelfs een speciale bodemisolatie ontwikkeld. Elk nieuw of vernieuwd waterbed krijgt bij ons 2 centimeter extra isolatie om het energieverlies aan de onderkant aanzienlijk in te perken.

Slaap een uurtje extra en bespaar centen met je waterbed

Jouw waterbed is sowieso lekker warm. Ga dus een uurtje vroeger slapen. Hiermee spaar je een uur verwarming in je leefruimte uit. En geniet je van de gezondheidsvoordelen van een uur extra slaap. Wist je dat de mens de enige primaat is die zichzelf slaap ontzegt? We willen altijd per se nog die ene mail sturen, die leuke film uitkijken, dat spel uitspelen, dat feest afsluiten, die match aan de andere kant van de wereld volgen. En noem maar op. Dieren zijn op dat vlak veel verstandiger dan mensen. Voelen ze zich moe? Dan gaan ze liggen en slapen ze. Zo eenvoudig is dat. Tegenwoordig slapen we gemiddeld 2 uur minder dan onze overgrootouders. Die volgden veel meer de natuur en het ritme van licht en donker. Intussen betalen wij nu de prijs van de opgebouwde slaapschuld in de vorm van lichamelijke en psychische klachten. Een uurtje extra slaap geeft jouw lichaam meer tijd om te recupereren. Dit is dus niet alleen een voordeel voor het energieverbruik van je woning. Het is ook een groot voordeel voor het energieverbruik van je lichaam.

Stel de thermostaat van je waterbed slechts 4 uren per dag in

Stel de thermostaat van je waterbed in op de uren waarop je jouw waterbed wil verwarmen. 3 of 4 uren per dag volstaan. Twijfel je toch aan de instellingen, gebruik dan een schakelklok tussen je stopcontact en je verwarming. Zo ben je helemaal zeker dat je watermatras enkel binnen de ingestelde tijdsspanne opwarmt. Stel deze uren in de avond in als je met een nachttarief werkt. Heb je zonnepanelen, dan is de namiddag het beste moment.

Even een rekenoefening. Op 1 september 2022 bedroeg de gemiddelde kostprijs van 1 kwh 0,71 euro. Jouw waterbed verbruikt gemiddeld 0,24 kwh. Vermenigvuldig dit met 4 uren gedurende 365 dagen en je komt op een jaarlijks maximum verbruik van 248 euro. Note: dit is een theoretisch maximum. Bij deze berekening ga je er van uit dat de verwarming élke dag van het jaar 4 uur aanslaat. Trek je hier nog eens de zomermaanden van af, dan lig je nog een pak lager. Want tijdens warme zomerdagen blijft je waterbed vanzelf op temperatuur en verbruik je niets. Zelfs met de hoge energieprijzen kost een waterbed dus gemiddeld een halve euro per dag.

Verbruik 70% minder energie met een recupa bed

Een recupa bed heeft dezelfde voordelen van een waterbed voor jouw lichamelijke recuperatie. Alleen zit er in een recupa bed een 6 centimeter dikke vloeibare gellaag in plaats van 20 cm water in een klassiek waterbed. Je kan de gel ook opwarmen naar eigen wens. En dit verbruikt 70% minder energie dan het opwarmen van een waterbed.

Ga langs bij Comfort Company voor een aangenaam warm bed.

Worstel je met slapeloze nachten?

Ontvang GRATIS slaapadvies van
Slaap Grootmeester Luc