Er is een heel sterk verband tussen lichaamstemperatuur en slaapkwaliteit. En daarmee bedoelen we niet enkel op hele koude of hele warme dagen. Maar wel altijd. Wist je dat je enkel goed slaapt als je lichaamstemperatuur zakt? En dat je dit zelf in de hand kan werken? Ontdek hier hoe je dit doet en waarom je hier best onmiddellijk werk van maakt.
Waarom inzetten op de ideale lichaamstemperatuur bij het slapen gaan?
De lagere lichaamstemperatuur ‘s avonds en ‘s nachts is cruciaal voor de balans van 3 hormonen: melatonine, groeihormoon en cortisol.
Melatonine
Om goed te slapen, heb je het hormoon melatonine nodig. Normaalgezien koelt jouw lichaam ‘s avonds automatisch af. In die fase maak je vanzelf melatonine aan. Komt die afkoeling er niet, dan komt er ook te weinig melatonine. Het gevolg? Je valt moeilijk in slaap. En je slaapt niet door als je de hele nacht door te warm hebt. Maak je wel voldoende melatonine aan, dan slaap je als een roosje. Bovendien is melatonine ook een sterk middel tegen veroudering van je lichaam. Zowel vanbinnen als vanbuiten blijf je met een gezonde dosis melatonine langer jong.
Groeihormoon
Bij kinderen is goed slapen noodzakelijk om te groeien. Volwassenen zullen niet meer groeien, maar hebben die groeihormonen wel nodig voor veel andere zaken. Je botten en spieren blijven sterker, jouw weefsels herstellen, je blijft beter op gewicht. Dat zijn cruciale zaken om gezond te blijven. Zeker aangezien je zo ook jouw kans op diabetes en hartproblemen aanzienlijk vermindert. Gewoon vanzelf, tijdens je slaap.
Cortisol
In tegenstelling tot melatonine en groeihormoon, zal je cortisolniveau tijdens een goede nacht slaap zakken. Gelukkig maar. Want cortisol is het hormoon dat ons alert houdt in een toestand van stress. Heb je te warm, dan stijgen de cortisolwaarden in je bloed en word je constant wakker. Bovendien leidt dit tot meer angstgevoelens en de neiging om ongezond te eten. Wat er op zijn beurt dan weer voor zorgt dat je gewicht toeneemt. Te veel cortisol is dus absoluut niet goed voor jou. Een goede balans dankzij een goede slaap is essentieel.
Hoe bereik je de beste lichaamstemperatuur om te slapen?
Met deze 3 tips neem je zelf het heft in handen voor een goede nachtrust.
Slaap naakt
Het is voor velen een drempel. Om een of andere reden hebben we geleerd om iets aan te doen ‘s nachts. Maar dat is allesbehalve ideaal. Ten eerste gaat je lichaam met een pyjama aan veel minder snel afkoelen. Je weet wel, die afkoeling die zo belangrijk is voor je slaapkwaliteit.
Ten tweede bescherm je jezelf door naakt te slapen tegen heel wat huidaandoeningen. Je laat je huid de hele nacht door ademen. Je zit overdag al de hele tijd ingepakt. Doe je hier ‘s nachts mee verder, dan krijgt jouw huid nooit eens ademruimte. Zeker plaatsen als de oksels, intieme zones en voeten hebben dit echt wel nodig om vrij van irritaties te blijven.
Ten derde heb je meer huid-op-huid-contact met je partner. De oxytocine die hierbij vrijkomt is maakt je rustiger en veerkrachtiger.
De beste kamertemperatuur
Uiteraard is de kamertemperatuur ontzettend belangrijk om de juiste lichaamstemperatuur te krijgen. 18° Celsius is ideaal. Tijdens de zomer zit je hier snel boven. In de winter ga je er misschien onder. Doe het nodige door ramen meer of minder open te zetten. Heb je een airco, leg die dan een tijdje voor het slapengaan aan. Als je gaat slapen is je kamer aangenaam fris en zet je de airco best weer af.
Het juiste bed en beddengoed
Een bed dat afkoelt bestaat nog niet. Maar het waterbed komt heel dicht in de buurt. Water is sowieso verfrissend. Zet je tijdens de zomer de thermostaat op een lagere temperatuur, dan zal je een fris gevoel ervaren. Zonder het te koud te krijgen uiteraard. Gebruik tijdens de zomer ook enkel lichte katoenen lakens. Want ook die geven jouw lichaam de nodige ademruimte en werken de afkoeling om goed te slapen in de hand.
Comfort Company heeft alles in huis om goed te slapen. Maak nu je afspraak of kom langs in de toonzaal. We helpen je graag verder.